Bøgerne


Den glemte grotte 

Denne bog som er udkommet i sommeren 2024, er mit første forsøg på at skrive til børn og unge. Med mine mange års erfaringer og mine utallige forhandlinger og debatter med politikere, embedsmænd og organisationsfolk, har jeg en god fornemmelse for hvad der optager samfundet og hvad der præger den moderne barndom. Børn og unges trivsel er det store samtaleemne i dag. Det er også et centralt tema i denne historie.

Jeg har skrevet en spændingsroman til de 12 til 17-årige, men lige så meget er det en bog om venskab. En historie om at være barn i dag med de forandringer der sker i familien, i skolen og i samfundet. 

I historien optræder den politikvinde, som jeg opfandt til min første roman til  voksne. Hun har nu overlevet i tre bøger, men er stadig ikke blevet hovedperson. Hun løser sine opgaver til ug og slange. Hun hedder Inge Olsen og er i dag kriminalkommissær. Måske jeg skal gøre lidt mere ud af hende og præsentere hendes personlighed en gang i fremtiden.

Jeg er spændt på hvordan omverdenen vil tage imod bogen, og håber I vil give mig feed back, her eller på Sociale medier. 

Den glemte grotte fås som fysisk bog og E-bog. Spørg din boghandler, eller bestil den hos forlaget.

https://butik.underskoven.dk/den-glemte-grotte.html

Et overraskende møde

Denne lille bog (100 sider) er en slags selvbiografi. Men fordi denne genre let bliver meget selvhøjtidelig, har jeg skrevet den som en slags fiktion. På den måde kan jeg lægge lidt luft til mig og bringe begivenheder og personer ind på scenen som jeg gerne vil skrive om. I bogen møder jeg min far på gaden. Han har været død i 40 år, så det er i sandhed et overraskende møde. Jeg fortæller ham om mit liv, og i fællesskab reflekterer vi over tilværelsen, og vores fælles og adskilte liv.

En række nedslag i mit liv udgør bogens stillads. Jeg når omkring væsentlige epoker, relationer og situationer, men langtfra alle vigtige begivenheder. Jeg har foretaget et skrapt valg. For eksempel er mit arbejdsliv kun overfladisk beskrevet, det kunne jeg skrive meget mere om. Det kommer måske en anden gang.

Bogen endte med at blive meget mere privat, end jeg havde forestillet mig, så derfor er den ikke udgivet, men alene trykt i et beskedent antal og overvejende til familie og venner. Men den kan købes, hvis du er interesseret. Send mig en besked.

Jeg havde tænkt længe over indholdet i denne bog, og den endte med først at komme til verden i foråret 2024.

Mørke dage i Nice

Denne roman var min nummer to, den svære to'er, som man siger. Den blev meget anderledes end den første, som foregik i et hospitalsmiljø. To'eren foregår i et internationalt miljø, og intrigen er storpolitisk. Og så er det en metaroman, idet hovedpersonen er en forfatter, som skriver den historie, jeg netop har omtalt, og samtidig løbende reflekterer over sin egen skriveproces. En vanskelig opgave for mig, og da romanen samtidig har mange aktører, som alle har en dobbeltidentitet, blev det vist også en svær bog at læse. Den fik ikke samme gode lektørudtalelse som etteren men dog mange gode anmeldelser hos bloggerne og læserne Jeg er selv ret glad for den og den var sjov at skrive, om end det også var vanskeligt for mig at holde styr på mit persongalleri. Den udkom i 2021.

Den kan fås som fysisk bog, E-bog og lydbog. Spørg din boghandler, eller bestil den hos forlaget.

Indlæser Niels Vedersø skrev: "En af de bedste bøger jeg har indlæst i meget lang tid. Spændende og med det dejlige tvist, at man ikke rigtig ved hvad der er op og ned, før til sidst."

https://www.forfatterskabet.dk/moerke-dage-i-nice/

En plet på kitlen

Mens jeg stadig arbejdede, gik jeg i lang tid med en ide til en spændingsroman. Endelig efter flere år, satte jeg mig ned en sommerferie og skrev på livet løs. Men bogen endte i skuffen i flere år og blev ikke færdig, før jeg blev pensioneret og en god ven fik mig i gang igen. Det blev min debut, som skønlitterær forfatter. Bogen udkom i 2020. En plet på kitlen, er en krimi, men en meget anderledes en af slagsen. Uden noget videre vold og blod, en slow roman, hvor heltene ikke kun er gode, og skurkenes motiv også bliver søgt forklaret og  forstået. 

Det er en roman med fokus på menneskers motiver og overvejelser og de ændringer i moral og etik som sker i vores samfund. Og det er en historie med fokus på relationer og det svære liv. Alt sammen indlejret i en spændende og meget anderledes historie om svigt og svindel i hospitalssektoren. En hospitalskrimi, kaldte jeg den, en helt ny kategori, bilder jeg mig ind.

Den kan fås som fysisk bog og som E-bog. Spørg din boghandler, eller bestil den hos forlaget.

Biblioteksvæsens lektør anbefalede bogen med følgende ord: "Velskrevet, spændende, overraskende og underholdende krimi-debut"

https://www.forfatterskabet.dk/en-plet-paa-kitlen/

Brug den sunde fornuft

I 2002 blev jeg af forlaget Schønberg opfordret til at skrive en debatbog om den måde vi talte om børn og opdragelse på i den offentlige debat. Der var to centrale spørgsmål som bad om opmærksomhed. Det ene var tendensen til at akademisere forældres opdragelse, som i de år førte til at der udkom et utal af gør-det-selv-bøger om børn, opdragelse og familieliv  med et semividenskabeligt tilsnit og populærpsykologiske teorier, ofte tilpasset forfatternes personlige erfaringer og holdninger. 

Den anden tendens i tiden, blev udtrykt af debattører, som så verden i et meget sort lys, og som kun betragtede den moderne barndom gennem negative briller. Forandring blev ofte forvekslet med forringelse, og en kritik af alt, kom til at skygge for en debat om de reelle og store problemer for mange børn, som allerede ved årtusindets begyndelse mistrivedes.

Min bog baserede sig på en række interviews med småbørnsforældre, det var min empiri og min kilde til debat. Jeg kritiserede begge tidens to tendenser og foreslog en mere fokuseret debat, med afsæt i de reelle problemer tiden udbød. Jeg talte for, at vi i stedet for at psykologisere forældres opdragelse, skulle revitalisere vores forståelse af den betydning det intuitive forældreskab og den betingelsesløse kærlighed har i børns opvækst. Bogen skulle have heddet Brug DIN sunde fornuft, men forlaget ændrede titlen til Brug den sunde fornuft. En væsentlig forskel, synes jeg, da jeg netop ikke advokerede for en commen sense, men for den individuelle tilknytnings betydning. Bogen fik pæn omtale og kan stadig læses og bruges. Kan købes bl.a. her, og lånes på biblioteket.

https://www.saxo.com/dk/brug-den-sunde-fornuft_brugtbog_sx92558301

Offentligt ansatte – serviceniveauets vogtere

Jeg skrev denne pjece, er det vel nærmest, som et indlæg i en fagpolitisk debat. Den blev udgivet af BUPL København i 1983, og var et forsøg på at formulere en anderledes strategi for fagforeninger i den offentlige sektor, som arbejdede med mennesker. Jeg afviste i pjecen at den klassiske lønkamp med dens traditionelle arbejdsmetoder, strejke og blokade, isoleret set kunne give pædagoger bedre løn og arbejdsvilkår. I stedet måtte organisationerne satse på at sikre sig indflydelse gennem at vinde offentligheden for sin sag. Bedre vilkår for børn, ældre, syge osv. 

Det var sådan set ikke et opgør med de røde faner, men et forsøg på at gøre strategien til det bærende, snarere end slagordene. Og jeg argumenterede derfor for at gøre værktøjskassen større, så den kunne rumme flere værktøjer.

BUPL ændrede siden sin strategi markant og opnåede faktisk stadig bedre resultater. Og senest har minimumsnormeringer og et markant lønløft i 2024 forbedret pædagogernes vilkår.

Pjecen fremstår temmelig bedaget i dag, retorikken er noget agitatorisk i sin form, med revolutionære over-og undertoner, men pyt med det, grundideen holder stadig. Fagligheden skal være fagpolitikkens motor, eneste vej frem.

 Pjecen kan muligvis stadig lånes på biblioteket.